Jordbærmarmelade – Opskrift på Jordbærmarmelade med vanilje

Hjemmelavet marmelade, med jordbær, vanilje og citron. Det smager bare bedre end det
kedelige nede fra supermarkedet. Du har selv mulighed for at afgøre konsistens, smag og hvor
meget sukker din marmelade skal indeholde.

Marmelade - Jordbær marmelade med vanilje

 

Opskrift på jordbærmarmelade med geleringspulver

1 Kg. Jordbær eller andre bær
½-1 Kg. Sukker (Op til 1 kg. efter smag)
Geleringspulver (F.eks. den røde fra dr. oetker)

Jordbærene renses og toppen skæres af. De deles i passende stykker og hældes i en gryde.
Der drysses 200 gram sukker over jordbærene, og de sættes i køleskabet med låg på, i et par timer.

Når du tager den ud, vil jordbærene svømme i saft. Du må ikke hælde det fra!

Sæt gryden på varmen, og tilsæt resten af sukkeret.
Varm op til det koger, og lad det koge i ca. 10 minutter.

Hvis du ikke vil have bærstykker i marmeladen, så kan du på nuværende tidspunkt give den
en tur med en stavblender.

Rør geleringspulveret ud i et par spsk sukker, hvor meget geleringspulver du skal bruge er
op til dit ønske mht. konsistensen.

2 tsk. giver en let flydende. Du kan starte med at tilsætte f.eks. 2 tsk fuld rørt med 2 spsk
sukker. Når det er kogt ud i marmaladen, så tager du lidt fra gryden og smøre ud på en
tallerken og sætter den i fryseren i 30 sekunder. Så kan du fornemme konsistensen.
Tilsæt eventuelt mere geleringspulver rørt ud i sukker.

Marmeladen smager også fantastisk med vanilje. Skrab to hele vanilje stænger fri og tilsæt
både vaniljen og stængerne i opkoget. Husk at fjern stængerne inden evt. blend men inden
tilsætning af geleringsmidlet.

Du kan også tilsmage med citron saft.

Opskrift på marmelade med naturlig stivelse

Det typiske geleringspulver indeholder konserveringsmidler, og hvis man vil være fri for det.
Så kan man bruge pektin. Pektin er et naturligt middel der blandt andet findes i citronskalden.
Det kan fås som pulver, men kræver et højere indhold af sukker i marmeladen.

Vil man ikke købe det, så kan man stadig lave marmelade uden pulver. Man skal dog minimum
tilsætte lige så meget sukker, som bær. Det vil sige 1 kg sukker til 1 kg bær. I det punkt hvor man tilsætter et
geleringmiddel, der river man i stedet fint skalden af en citron i marmeladen, samt saften fra
samme citron. Lad det koge i et par minutter og lav en test med at tage lidt fra på en tallerken,
30 sekunder i fryseren.

Husk at smag den til, så sukker vs. citron forholdet stemmer.